MHS Bostäder ska enligt gällande hållbarhetspolicy sträva efter så låg miljö- och klimatpåverkan som möjligt och detta inkluderar även en minimering av miljöskadliga varor och kemikalier ska undvikas. Vi vädjar därför till er hyresgäster att enbart använda miljömärkta städprodukter och vårda lägenheten väl för att inte behöva åtgärda fel eller renovering i förtid, utöver den vanliga livslängden. Nedan följer riktlinjer för skötsel av lägenheter:
Linoleumgolv och parkettgolv
Städning av golv ska framför allt ske genom dammsugning om det inte finns fläckar som behöver torkas bort. Använd då en lätt fuktig trasa eller mopp och vatten på golvet ska torka inom en dryg minut, annars finns risk för skada på golvet. Använd inga starka lösningsmedel utan enbart miljömärkta och milda produkter som ej orsakar onödig påfrestning på underlaget.
Tips för att undvika slitage på ditt golv:
- Placera en dörrmatta innanför din ytterdörr som samlar upp grus och smuts.
- Sopa bort grus och större partiklar innan du dammsuger eller moppar, så undviks risk för repor.
- Använd möbeltassar på alla möbler som har kontakt med golvet.
- Om du skulle spilla vatten på golvet, torka upp det så fort som möjligt.
Väggar och tak
Målade väggar, tak och tapetserade väggar torkas av med ljummet vatten och milt rengöringsmedel.
Papperstapeter med plastskikt kan torkas av med en lätt fuktad trasa och övriga tapeter kan dammsugas eller dammas av. Vid fläckar kan ett radergummi användas.
Skåp och snickerier
Målade och lackerade ytor görs rent med vatten och ett milt rengöringsmedel. Undvik att använda starka rengöringsmedel eftersom detta kan göra ytan matt och repig.
Fönster
Fönster görs bäst rent med en svamp med vatten och lite handdiskmedel. Efter rengöringen drar man med en fönsterskrapa och avlägsnar vattnet och tänk på att torka av fönsterskrapan efter varje drag.
Köket
- För att rengöra kyl och frys, torka av med en mjuk svamp, ljummet vatten och diskmedel. Torka ordentligt torrt efteråt.
- För att rengöra disk- och köksbänk samt spis, använd vatten och diskmedel och undvik att använda material som kan skada ytan (t.ex. stålull). Glöm inte att med jämna mellanrum göra rent bakom spisen.
- Ugnen görs rent med diskmedelslösning men är beläggningen hårdare behöver starkare rengöringsmedel användas. Följ bruksanvisningen på förpackningen eller rådgör med en fackhandlare om du är osäker.
- I spisfläkten fastnar fett från matlagningen. Fläkten ska göras rent regelbundet (minst 1 gång varannan månad) för att minska brandrisken. Filtret rengörs med hjälp av diskmedel som löser fett.
- Om du har en äldre frys behöver denna frostas av regelbundet för att energianvändningen ska minska. Stäng då av den och låt is tina av sig själv och försök aldrig att hacka bort den. Smältvattnet låter du rinna ner i en balja och se till att inget vatten rinner ut på golvet. Torka sedan av skåpet och passa på att dammsuga på baksidan av kylen samtidigt så drar den mindre energi
Badrum
- Kalk och smuts i badkar och tvättställ tas enklast bort med milt rengöringsmedel och en skonsam borste. Tänk på att emalj är känslig och använd därför inget starkt rengöringsmedel eller grov borste.
- Toalettstolen görs rent regelbundet med WC-borste och milt rengöringsmedel. För att få bort besvärliga kalkbeläggningar behövs dock ett särskilt rengöringsmedel för toaletter användas. För att enklare komma åt kan du ta bort löstagbara sitsar och glöm inte utsidan på toaletten.
- Om toaletten rinner kan du prova att dra i, eller trycka på spolknappen några gånger. Om det fortsätter rinna, gör då en felanmälan för att spara på vatten.
- Stopp i avloppet eller dålig avrinning (även lukt) kan bero på att golvbrunnen/ vattenlåset inte är rengjord. Golvbrunnen rengörs genom att ta bort gallret och rensa brunnen från smuts och annat som fastnat och skölj sedan med vatten. Handfatets vattenlås rengörs genom att avlägsna vattenlåset och rensa och skölj med vatten.
- Om du inte lyckas lösa upp stoppet måste du göra en felanmälan till MHS Bostäder.